Kávový koláč z vlašských ořechů

vanoce-2017-kolac-6-okKoho pečlivé vykrajování titěrných tvarů z těst nejrůznějších druhů nebaví, toho může zaujmout cukrářský kousek větší velikosti, který uspokojí snad téměř všechny mlsouny. Co třeba si o Vánocích vychutnat koláč? Koláče díky svému kulatému tvaru symbolizují společenství lidí, které máme rádi. Kruh přátel a rodiny to je určitá symbolika, alespoň tak tento tvar pokrmů vysvětlují antropologové. Skutečná láska a vášeň se však poznají na patře. Pokud domácím i hostům chutná, je to nejlepší způsob, jak zajistit, že setkání nad koláčem jistě nebude poslední.

Číst více

Vaječný koňak podle paní Ludmily

vanoce-2017-vajecny-konak-2-okA je to tu zase. Vánoce se kvapem blíží a s nimi spřádání plánů na to, co dobrého si dát. Kromě cukroví, vánočky, řízečků, bramborového salátu je ve vánočním menu jedna položka, kterou by žádný gurmán neměl opomenout. Nápoje. Dnes vám představíme vynikající recept na domácí vaječný koňak. Věříme, že si tuto alkoholickou lahůdkou vánoční čas opravdu zpestříte. Recept pochází z prastarého kuchařského sešitu babičky naší spolupracovnice. Jmenovala se Ludmila a byla vyučenou cukrářkou. A jestli vládla nějakou magickou schopností, pak jí bylo jistě ta, kterou používala v kuchyni při vytváření staročeských specialit, někdy dokonce i takových, které svými kořeny sahaly až na někdejší císařský dvůr rakouský.

Číst více

Lomnické věnečky

vanoce-2017-venecky-2-okToto cukroví patří ke klasice staročeské pokladnice. Byť více se dělávalo na Moravě. Těší nás, že zde nenajdete jiné, než opravdové suroviny. Je to předpis bez náhražek, plný toho nejlepšího – másla, mandlí, vajíček. Poodkryjeme v něm také malé tajemství kuchyně První republiky – do těsta totiž budeme přidávat sůl, která zvláště u kynutých výrobků dokáže naprosto geniálně vyladit chuť. A to tím nejlahodnějším způsobem. Pokud nemáte rádi tu klasickou, zkuste místo ní přidat růžovou himalájskou, jistě neuděláte chybu.

Číst více

Podzimní salát s vajíčky

recept-ovus-rijenŽe k podzimu saláty nepatří? V OVUS si myslíme pravý opak! Právě vrcholí sezóna sklizně mrkve, póru, podzimních ředkviček, kadeřávku, červeného mangoldu. Pokladů příroda vydává hojnost a hodí se pro přípravu čerstvých pokrmů stejně dobře jako vařených jídel. Proto jsme pro vás připravili recept na jednu z našich oblíbených salátových variací.

Číst více

Podzimní koláč s vůní lesa

mushrooms-1603666 1280Podzim je období zaslíbené houbařům. Český národ vyráží do lesů, na palouky, aby se podíval, zda už hlavičky vystrkují jeho oblíbené dary přírody – hříbky, klouzky, suchohříbky, bedly… A protože houby a vejce k sobě báječně ladí, připravili jsme si recept, který máme v OVUS moc rádi. Budete potřebovat pouze vláhu, přiměřené podzimní teplo, štěstí, někdo říká, že také tajemný dorůstající měsíc. Pro náš předpis je nejlépe nasbírat houby hřibovité, ale pokud nejsou k dispozici a v lese se vám nedaří, zavítejte do nějakého z obchodů a zkuste třeba hlívu ústřičnou nebo žampiony. Hříbky mají méně vody, a tak se jejich objem nezmění tolik jako u žampionů nebo hlívy, těch budete potřebovat o nějaký ten gram více. My jsme fajnšmekři a když se nám podaří najít nějaké lišky, své místo si v kuchyni vždy najdou. Pokrm božsky ovoní. Vejce vyberte ta s lahodným žloutkem, protože dodá našemu pokrmu vláčnost. Zkuste třeba ta „indiánská“, jež rozpoznáte podle bledě modré, světle zelené nebo okrové skořápky.

Číst více