Podzimní koláč s vůní lesa

mushrooms-1603666 1280Podzim je období zaslíbené houbařům. Český národ vyráží do lesů, na palouky, aby se podíval, zda už hlavičky vystrkují jeho oblíbené dary přírody – hříbky, klouzky, suchohříbky, bedly… A protože houby a vejce k sobě báječně ladí, připravili jsme si recept, který máme v OVUS moc rádi. Budete potřebovat pouze vláhu, přiměřené podzimní teplo, štěstí, někdo říká, že také tajemný dorůstající měsíc. Pro náš předpis je nejlépe nasbírat houby hřibovité, ale pokud nejsou k dispozici a v lese se vám nedaří, zavítejte do nějakého z obchodů a zkuste třeba hlívu ústřičnou nebo žampiony. Hříbky mají méně vody, a tak se jejich objem nezmění tolik jako u žampionů nebo hlívy, těch budete potřebovat o nějaký ten gram více. My jsme fajnšmekři a když se nám podaří najít nějaké lišky, své místo si v kuchyni vždy najdou. Pokrm božsky ovoní. Vejce vyberte ta s lahodným žloutkem, protože dodá našemu pokrmu vláčnost. Zkuste třeba ta „indiánská“, jež rozpoznáte podle bledě modré, světle zelené nebo okrové skořápky.

Číst více

Lahodný slaný koláč s chřestem

OH3C500 webPřelom dubna a května je obdobím, kdy se v rámci České republiky vyprodukuje nejvíce chřestu. Ten náš je velice kvalitní a ve srovnání s celoevropskou konkurencí si vede velice dobře. Dokonce jej zalistovali do své nabídky i některé větší řetězce. Má pozitivní vliv na zdraví. Díky kyselině křemičité rozpouští usazeniny v ledvinách, je bohatý na aromatické látky, díky kterým získává svou typickou vůni.

Tato zelená rostlina s obrovskou silou si perfektně v kuchyni rozumí s vejci. Často jej s vajíčky vídáme jako součást salátů, předkrmů, polévek. My se dnes zaměříme ale na slaný koláč.

Číst více

Česnáčkový krém se ztraceným vejcem

OEMQ0R0 webDo hledáčku všech, které gastronomie baví, se dostávají opět sezónní potraviny, zelenina i ovoce. Mezi první jarní posily zeleného spektra, divoké bylinky, které se v kuchyni dají skvěle zužitkovat na mnoho způsobů, patří medvědí česnek, popenec, kopřiva, ptačinec, ale především česnáček. O tom bude dnes řeč. Je to divoce rostoucí bylina, která na jaře obráží trsy zelených dlanitých lístků s výrazným žilkováním. Mají sytě zelenou barvu, a když je utrhnete, voní mírně po česneku. Jejich chuť je v závislosti na stanovišti a míře vlhkosti proměnlivá – nasládlá, štiplavá či nahořsklá. To ale nevadí. Podle čínské medicíny (a zdravého selského rozumu „co teď roste, to se dá sníst“) se hořce, pikantně či nasládle chutnající bylinky v tomto období náramně hodí, detoxikují organismus, ozdravují trávicí trakt, zejména pak játra a žlučník. Tyto bylinky se dají snadno sbírat v přírodě, na okrajích lesa, loukách, ale dobře se jim daří také na zahrádce či v květináči.

Číst více

Čokoládová pěna bez ostychu

OEMQ1V0 mousse_au_chocolateUž indiáni Střední a Jižní Ameriky znali blahodárné působení kakaových bobů. Vytvářeli z nich povzbudivý nápoj s chilli, skořicí, hřebíčkem a kukuřičnou moukou. Měl podporovat plodnost, vzpružit tělo i mysl, provázat krále s bohy. Montezuma si dopřával dokonce desítky pohárů nápoje denně.

Číst více

Romantický crème brulée

OEMPZE0 creme_bruleeBlíží se valentýnské šílenství. Ale lze ho oslavit také jinak, bez kýčovitých symbolů zamilovanosti nebo honosných darů. Zkuste své nejdražší polovici věnovat něco jiného. Pozornost a s ní také kousek něčeho lahodného, možná až svádivého. Vlastnoručně připravený dezert může pro tyto účely posloužit víc než dobře.

Číst více