Indiánská vejce

Indianska vejce zahlavi

Každý produkt, každá potravina má v sobě příběh. A tak i vajíčko, které běžně považujeme za samozřejmost, nad níž se nepozastavujeme, náhle dostává zcela jiný rozměr, pakliže je řeč o Indiánských vejcích. Stává se exkluzivní lahůdkou v našem jídelníčku, inspiruje chutí i svým vzhledem. Jedinečná zdravá pochoutka pro všechny. Nezáleží na tom, zda jste sportovcem, vytíženým manažerem, maminkou dvou malých rošťáků, mladým člověkem, kterých chce na svém stole vždy jen tu nejlepší kvalitu.

Méně cholesterolu
MÉNĚ
CHOLESTEROLU
Hluboká podestýlka
HLUBOKÁ
PODESTÝLKA
Výběh pro slepičky
VÝBĚH
PRO SLEPIČKY
Přísun denního světla
PŘÍSUN
DENNÍHO SVĚTLA
Oceněno 2015 / 2016 /2017
OCENĚNO
2015 / 2016 / 2017
 

Odkud Indiánská vejce pocházejí?

Tato jedinečná vajíčka vyznačující se namodralou, nazelenalou a čokoládově hnědou barvou skořápky mají své kořeny až v exotické Jižní Americe. Předky nosnice plemen Araucana a Maran, od nichž vejce pochází, chovali již jihoameričtí indiáni v oblastech dnešní Chile. Odtud tedy název. Chov těchto plemen je poněkud náročný. Tyto slepičky vyžadují větší péči a čas. Snáší méně vajíček a snáška jako taková trvá déle. Díky tomu Indiánská vejce získala některé unikátní vlastnosti. Chuťové i nutriční. Naše Indiánská vejce pocházejí z vlastního chovu, naše dvě farmy se nachází přímo v České republice nedaleko Slaného. Můžeme vám tak garantovat špičkovou kvalitu a čerstvost vajec.


Chuťové vlastnosti Indiánských vajec

Indiánská vejce od těch běžných, na která jsme zvyklí, odlišuje nejen barva skořápky, ale také jejich chuť. Patří k opravdovým delikatesám, na nichž si pochutnají ti nejnáročnější labužníci, ale uspokojí i mlsné jazýčky našich nejmenších. O tom ostatně hovoří to, že Indiánská vejce, zvláště ve své variantě s čokoládově hnědou skořápkou, jsou servírovaná v nejvybranějších britských a severoamerických restauracích jako skutečná specialita. Anebo také to, že si získala srdce dětské poroty soutěže Česká chuťovka.
Vyznačují se lahodnou, plnou krémovou chutí díky vysokému množství minerálů. S nadsázkou by se dalo říci, že jsou Indiánská vejce špičkou mezi vajíčky. Patro strávníků obohatí o jedinečný zážitek.


IMG 7195Araucana modra zelena IMG 1572omeleta duben2018 MG 8946 MG 8924


Nutriční hodnoty Indiánských vajec a jejich přínos pro lidské zdraví

Indiánská vejceProdejní balení indiánských vajec

Vejce se právem začíná honosit titulem super potravina. Je to totiž dokonalá souhra všech potřebných živin v jediném produktu přírodní říše. Najít v nich lze plnohodnotné proteiny i tuky, vitamíny a minerály, které jsou nezbytné pro vitalitu a pohodu lidského organismu.

  • Vejce patří k bohatým zdrojům selenu, fosforu, železa a zinku. Zvláště zinek a selen jsou látkami, které podporují správnou činnost imunitního systému, železo napomáhá optimální krvetvorbě, a fosfor se společně s vápníkem podílí na stavbě kostí a zubů.
  • Vajíčka jsou bohatá na proteiny, a ty jsou rozděleny rovnoměrně mezi bílek i žloutek. Zajímavostí je, že bílkoviny obsažené ve žloutku jsou lépe stravitelné a tak se nelze divit, že byl žloutek doporučován už v minulosti osobám v rekonvalescenci, dětem, sportovcům, lidem držícím redukční diety a starším jedincům. Avšak bílkoviny bílku jsou nutričně hodnotnější. Vejce ale nejlépe funguje jako celek.
  • Proteiny ve vejcích se skládají z esenciálních aminokyselin, které si lidský organismus neumí vyrobit sám a musí je přijímat z potravy. Mezi nimi figuruje například methionin, který je považován za elixír pro krásu a zdraví pokožky, pojivových tkání, nehtů i vlasů. Tryptofan je aminokyselina, která výrazně pomáhá imunitnímu systému v jeho správné funkci.
  • Pokud by člověk hledal bohatý přírodní zdroj vitamínů A, E, riboflavinu, kyseliny pantotenvé, pak jsou vejce ideální volbou. Ve žloutku se nacházejí vitamíny rozpustné v tucích, v bílku ty rozpustné ve vodě.
  • Vajíčka jsou bohatá také na tuky, které tvoří asi dvě třetiny sušiny žloutku. Dnešní výzkumy potvrzují, že není třeba se tuků z vajec obávat. Vykazují totiž emulgační schopnosti, to znamená, že pomáhají rozpouštět další tukové látky a rozbíjet je na menší a menší jednotky. Z velké části jsou ve vaječném žloutku zastoupeny fosfolipidy, které mají ohromný význam pro zdraví nervové soustavy a mozku a zejména v posledních letech se objevují vědecké důkazy, že vejce jako zdroj této skupiny lipidů může značně napomoci příznivému rozvoji kognitivních funkcí u dětí, podobně jako podporovat kondici nervových buněk a chránit je v pozdějším věku.
  • Indiánská vejce jsou výjimečná tím, že obsahují podstatně nižší množství cholesterolu než jiné druhy vajíček, navíc se vyznačují výrazně vyšším podílem HDL cholesterolu (lidově řečeno hodného cholesterolu). V klinických studiích bylo navíc prokázáno, že pravidelná konzumace dvou vajec denně může spolu s dalšími faktory zdravého životního stylu hladinu cholesterolu v krvi mírně snížit.
  • Polynenasycené mastné kyseliny ve vejcích mají antitrombotické, antiarterosklerotické a protizánětlivé vlastnosti. Vejce je tedy potravinou zdravého životního stylu a určitě by se mělo stát součástí prevence civilizačních chorob.
  • Antioxidanty lze najít i v živočišné říši včetně vajec. Jedním příkladem za všechny je lutein řadící se do skupiny látek zvaných karotenoidy. Je obsažen ve žloutku. Chrání buňky před oxidačním stresem a příznivě může působit na zrak.

Jak Indiánská vejce používat v kuchyni? 

Indianka

Indiánská vejce můžeme v kuchyni používat zcela stejně jako ta klasická. Lze je vařit i smažit. Nejlépe ale chutnají vařená naměkko či na hniličku, jako volská oka s tekutým krémovým žloutkem. Výborně se hodí jako doplněk k salátům, do předkrmů, na tatarský biftek. Chuťově pozvednou omelety i palačinky. Využít se dají jako součást obložených mís či talířů, jsou skvělá s různými omáčkami a dresinky. Potěší svým nádherně oranžovým žloutkem oko i chuťové pohárky. Jakýkoli pokrm v jejich podání bude chutnat jako delikatesa.


Ocenění Indiánských vajec

ceska chutovka detska chutovka transparent Indiánská vejce pravidelně získávají ocenění v tuzemských soutěžích o nejlepší a nejchutnější potraviny. V roce 2015 a 2017 obdržela Českou chuťovku, v roce 2017 navíc ještě ocenění od dětské poroty Dětská chuťovka. Novinářskou porotu této soutěže zaujala v roce 2015 a získala tak Novinářskou cenu. Dvakrát byla tato vejce oceněna i v soutěži Marketér roku, a to za rok 2016 a 2017.


Kde lze Indiánská vejce zakoupit

Indian nakup

Indiánská vejce lze zakoupit přímo na farmě společnosti OVUS ve Slaném-Kvíci. Dále je můžeme najít v sortimentu internetového obchodu Košík.cz, v řetězcích Tesco, Albert či Kaufland.

kosiktescoalbertkaufland