Bylinková omeleta plná energie a vitamínů

omeleta-duben2018Pod pojmem bylinky si obvykle představíme petrželku, libeček, tymián, bazalku, dobromysl, mateřídoušku nebo saturejku, majoránku či květy měsíčku. Pro naše potřeby a dobrou jarní omeletku však půjde o první jarní zelené rostliny, které jsou přímo nabité energií, enzymy a vitamíny. Patří k nim například polníček kozlíček (zjednodušeně salát polníček), mladý špenát, lebeda, česnáček, medvědí česnek, listy mladého kerblíku, merlíkové listy i řeřicha. A také mladé lístky kopřivy. Do této kategorie se dále řadí výhonky hořčice, šruchy i rokety. Tyto časně se objevující zelené poklady flóry patří k těm nejlepším potravinám, jež dokáží zahnat jarní únavu a splín. Posílíme jimi imunitu, tělu dodáme po zimě prospěšné živiny v té nejčerstvější formě. Mnoho řetězců, které zároveň odebírají naše vajíčka, se do své nabídky snaží tyto suroviny zařadit. Našli byste je však spíše mezi zeleninou, nejspíše v oddělení salátů.

Číst více

Kuřecí závitky s jarní nádivkou

meat-3088321 1920K Velikonocům patří kromě piškotového beránka také jiná dobrota – nádivka. My v OVUS vám dnes přinášíme recept, na jehož základě dobře pohostíte každou návštěvu a pěkně uspopkojíte i vlastní chuťové nároky. Závitky z kuřecího masa plněné velikonoční nádivkou jsou skutečnou pochoutkou. A možná s námi vyzkoušíte také variantu s libečkem, petrželkou či jinými bylinkami…

Číst více

Velikonoční beránek - fešák pokaždé jinak

Velikonoční beránek z třeného a piškotového těsta je vynikající pochutina, která je pro období Velikonoc vítanou klasikou. Můžete si ji ale zpestřit - například polevou z bílé čokolády a čaje matcha.Příběh zrození velikonočního beránka, té sladké dobroty, je původně, dalo by se říci, biblický. V Knize knih se píše, že těsně před tím, než Židé odešli z Egypta, pečeně ze skopového masa se servírovala jako obřadní pokrm. A skutečně, i o velikonočních svátcích se obvykle v České kotlině podávalo právě pečené maso z mladého berana či kůzlečí. Ovšem ti, kteří neměli hospodářství, si tuto tradici uzpůsobili, a tak vznikl český velikonoční beránek z třeného těsta. Dnes najdeme bezpočet variant, jak si tuto tradiční sladkou pochoutku připravit. My vyjdeme z jednoho základního receptu a dáme vám několik tipů, jak si tohoto fešáka pro sváteční tabuli zkrášlit.

Číst více

Jednoduchá bramboračka s vejci

Polévka proti chřipce, polévka, která posílí imunitu, dietní bramboračkaPolévky v naší kuchyni OVUS hrají prima. Tedy alespoň v zimě. Protože jsou grunt, který efektivně zahřeje a povzbudí celé tělo. Ta dnešní ale bude trochu jiná, speciální. Zkrátka nevšední bramboračka. Přidáme do ní totiž česnek a základ bude z hovězího vývaru. To je trochu netradiční pojetí, pravda. Ale o to lépe v zimě působící na celý organizmus. Silný hovězí vývar totiž dokáže zatočit s celou paletou neduhů typických pro chladné dny. Včetně rýmičky, nachlazení, chřipky nebo nastuzených ledvin. A česnek? Vždyť to je naše nejproslulejší české antibiotikum. Dali jsme si záležet na tom, aby byl recept jako stvořený pro mediálně neustále zmiňovanou chřipkovou epidemii. A věděli jste, že vejce obsahují takový poměr esenciálních aminokyselin, že jejich pravidelná konzumace může taktéž posílit imunitu?

Číst více

Obložené bagetky pro aktivní start do roku 2018

leden 2018_foodiesfeed.com_healthy-homemade-baguette-webNadešel nový rok, pro mnohé z nás nový start a možná také výzva, jak se svým zdravím lépe nakládat. K tomu patří i stravování a osvědčená zásada pěti až šesti menších porcí denně. Zejména nezapomínat na svačiny a nenechat propuknout vlčí hlad, tvrdí dietologičtí specialisté. A připojují k tomu malé poselství – abychom se nebáli tradičních surovin a vyhledávali opravdové jídlo místo náhražek. Vejce jistě k surovinám par excellence, kamenům zdravé výživy, patří. Proto jsme si pro vás přichystali recept na perfektní a dobře přenosné svačinky, které vám pomohou s dodržováním nejednoho novoročního předsevzetí. Báječné na nich je, že nikdy nejsou stejné a obměnit je můžete podle chuti nebo stavu ledničky.

Číst více