Jednoduchá bramboračka s vejci

Polévka proti chřipce, polévka, která posílí imunitu, dietní bramboračkaPolévky v naší kuchyni OVUS hrají prima. Tedy alespoň v zimě. Protože jsou grunt, který efektivně zahřeje a povzbudí celé tělo. Ta dnešní ale bude trochu jiná, speciální. Zkrátka nevšední bramboračka. Přidáme do ní totiž česnek a základ bude z hovězího vývaru. To je trochu netradiční pojetí, pravda. Ale o to lépe v zimě působící na celý organizmus. Silný hovězí vývar totiž dokáže zatočit s celou paletou neduhů typických pro chladné dny. Včetně rýmičky, nachlazení, chřipky nebo nastuzených ledvin. A česnek? Vždyť to je naše nejproslulejší české antibiotikum. Dali jsme si záležet na tom, aby byl recept jako stvořený pro mediálně neustále zmiňovanou chřipkovou epidemii. A věděli jste, že vejce obsahují takový poměr esenciálních aminokyselin, že jejich pravidelná konzumace může taktéž posílit imunitu?

Číst více

Obložené bagetky pro aktivní start do roku 2018

leden 2018_foodiesfeed.com_healthy-homemade-baguette-webNadešel nový rok, pro mnohé z nás nový start a možná také výzva, jak se svým zdravím lépe nakládat. K tomu patří i stravování a osvědčená zásada pěti až šesti menších porcí denně. Zejména nezapomínat na svačiny a nenechat propuknout vlčí hlad, tvrdí dietologičtí specialisté. A připojují k tomu malé poselství – abychom se nebáli tradičních surovin a vyhledávali opravdové jídlo místo náhražek. Vejce jistě k surovinám par excellence, kamenům zdravé výživy, patří. Proto jsme si pro vás přichystali recept na perfektní a dobře přenosné svačinky, které vám pomohou s dodržováním nejednoho novoročního předsevzetí. Báječné na nich je, že nikdy nejsou stejné a obměnit je můžete podle chuti nebo stavu ledničky.

Číst více

Kávový koláč z vlašských ořechů

vanoce-2017-kolac-6-okKoho pečlivé vykrajování titěrných tvarů z těst nejrůznějších druhů nebaví, toho může zaujmout cukrářský kousek větší velikosti, který uspokojí snad téměř všechny mlsouny. Co třeba si o Vánocích vychutnat koláč? Koláče díky svému kulatému tvaru symbolizují společenství lidí, které máme rádi. Kruh přátel a rodiny to je určitá symbolika, alespoň tak tento tvar pokrmů vysvětlují antropologové. Skutečná láska a vášeň se však poznají na patře. Pokud domácím i hostům chutná, je to nejlepší způsob, jak zajistit, že setkání nad koláčem jistě nebude poslední.

Číst více

Vaječný koňak podle paní Ludmily

vanoce-2017-vajecny-konak-2-okA je to tu zase. Vánoce se kvapem blíží a s nimi spřádání plánů na to, co dobrého si dát. Kromě cukroví, vánočky, řízečků, bramborového salátu je ve vánočním menu jedna položka, kterou by žádný gurmán neměl opomenout. Nápoje. Dnes vám představíme vynikající recept na domácí vaječný koňak. Věříme, že si tuto alkoholickou lahůdkou vánoční čas opravdu zpestříte. Recept pochází z prastarého kuchařského sešitu babičky naší spolupracovnice. Jmenovala se Ludmila a byla vyučenou cukrářkou. A jestli vládla nějakou magickou schopností, pak jí bylo jistě ta, kterou používala v kuchyni při vytváření staročeských specialit, někdy dokonce i takových, které svými kořeny sahaly až na někdejší císařský dvůr rakouský.

Číst více

Lomnické věnečky

vanoce-2017-venecky-2-okToto cukroví patří ke klasice staročeské pokladnice. Byť více se dělávalo na Moravě. Těší nás, že zde nenajdete jiné, než opravdové suroviny. Je to předpis bez náhražek, plný toho nejlepšího – másla, mandlí, vajíček. Poodkryjeme v něm také malé tajemství kuchyně První republiky – do těsta totiž budeme přidávat sůl, která zvláště u kynutých výrobků dokáže naprosto geniálně vyladit chuť. A to tím nejlahodnějším způsobem. Pokud nemáte rádi tu klasickou, zkuste místo ní přidat růžovou himalájskou, jistě neuděláte chybu.

Číst více