Podzimní maková bábovka

 MG_5344-ovusBábovky jsou slavnou českou klasikou a populární jsou i v zahraničí. Tento moučník má zvláštní kouzlo. Nejen, že domov dokáže nádherně provonět, ale je neskutečně zajímavý v tom, že jej můžete udělat na nespočet způsobů. Bábovku můžeme mít oříškovou, tvarohovou, bramborovou, s kandovaným ovocem, s kořením, kakaem, dýní, mramorovou, jako bublaninu, přizdobenou vším možným. My jsme si pro vás dneska vybrali ale recept na tu makovou. Mák je velice výživná surovina, která vajíčkům i bábovkovému těstu moc sluší. Navíc obsahuje vysoký obsah vápníku. Bábovka z tohoto receptu patří k těm hutnějším, které zasytí.

Ingredience:

Toto těsto se nám vyplácí připravit, jak se říká, od oka. Dává velký prostor pro vaši fantazii a odvahu zkoušet.

• Polohrubá mouka a mleté ovesné vločky
• Cukr krupice podle toho, jak jste zvyklí sladit
• Nejlépe 3 vajíčka
• Mléko
• Tuk na pečení (nemusíte plýtvat, mák je sám o sobě dosti tučný) a sádlo na vymazání formy
• Mletý mák (k tomu třeba i hrst nalámaných vlašských ořechů, je to na první pohled podivná kombinace, ale chutná skvěle)
• Prášek do pečiva
• Vanilkový cukr + moučkový cukr na posyp
• Mletý kardamon a skořice
• Hrozinky
• Špetka soli
• Hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, špetku soli, mák a o vesné vločky, vejce a rozpuštěný tuk. Pozor, nesmí být horký, aby nesrazil vajíčka. Přilijeme vlahé mléko. A přisypeme koření. Ručním šlehačem jednotlivé suroviny promísíme v hladké těsto. Doplníme hrozinky. Opět promísíme ručním šlehačem.
Vymažeme si bábovkovou formu tukem a vysypeme hrubou moukou. U silikonové formy to není potřeba. Těsto vlijeme do formy a necháme péct v předehřáté troubě zhruba na 170 °C. Po 40 minutách zkusíme špejlí, zda je těsto upečené (špejle nesmí lepit). Pokud ne, snížíme teplotu trouby a pečeme dál, dokud není bábovka zlatá a uvnitř akorát.
Vlažnou ji vyklopíme z formy na servírovací podnos a pocukrujeme směsí vanilkového a moučkového cukru. Podáváme s kávou či čajem.

Ze sortimentu OVUS doporučujeme vejce Farmářský výběr nebo Moravia.

Přejeme vám dobrou chuť a klidné podzimní dny bez spěchu!