Špenátový party závin

spenat-zavinNa menu pro dámský dýchánek nebo pánskou jízdu se v prosinci bude hodit chuťovka z listového těsta s trochou zeleniny a také s pořádnou dávkou hodnotných bílkovin.


Ingredience:
• 2 balení listové těsto,
• 3 větší stroužky česneku
• Sůl
• Pepř
• 500 až 600 g čerstvého špenátu
• 1 středně velká cibule
• 6 ks natvrdo uvařených vajec
• Strouhanka
• 120 g nastrouhaného tvrdého sýru
• 200 g slaniny
• 200 ml smetany ke šlehání
• Olivový olej
• Rozšlehané vejce na potření
• Sezamové semínko na posypání

Postup:
Rozpálíme olej v hluboké pánvi. Přidáme cibulku a necháme zesklovatět. Poté přisypeme na plátky nakrájený česnek. Jakmile pustí aroma, přimícháme omyté špenátové lístky. Podusíme. Voda se musí odpařit. Osolíme, opepříme a vmícháme smetanu a necháme prohřát.
Rozbalíme kupované listové těsto. Mělo by být tenké asi 3 mm. Poklademe jej plátky slaniny. Přidáme špenátovou směs. Posypeme strouhankou. Vejce rozkrojíme na půlky a položíme je na špenát. Posypeme sýrem. Těsto s náplní opatrně svineme a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vejcem a posypeme sezamem.
Vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut, nebo dokud povrch závinu nezezlátne a neudělá se na něm kůrčička. Poté vyjmeme, necháme vychladnout a naporcujeme na plátky, které elegantně rozložíme na tác.

PS: Máte-li rádi experimenty a váš mrazák ukrývá spařené kopřivy, mangold nebo kadeřávek, můžete přidat ke špenátu.

K tomuto závinu se dobře hodí prosecco, sekt i polosuché bílé víno s mírně ovocným nádechem.

Na tento recept doporučujeme vejce Farmářský výběr.

Přejeme vám dobrou chuť a šťastný vstup do roku 2019.