Slané bramborové košíčky

košíčkyČasto slýcháme, že naši kolegové, kteří z jakýchkoli důvodů nemohou přesnici či obilniny s lepkem, téměř psychicky strádají, když si pročítají naše tipy na lahodné pokrmy. V následujícím předpisu jsme chtěli vyhovět i jim a udělat jim tak torchu radost. I oni si mohou pošmáknout. Vytvořili jsme recept na míru jejich preferencím. A jsou tu slané bramborové košíčky. Bez mouky, s láskou.


Ingredience:
• 400 g vařených brambor
• 3 vejce
• Sůl
• Pepř
• Lžíce olivového oleje
• 50 g sádla na vymazání forem a hrubá mouka

Tipy na tři lahodné náplně:

Losová varianta
• Crème fraîche
• Uzený losos
• Kopr
• Tvaroh či skyr
• Sůl
• Pepř
• Citrus rozkrájený na plátky a naporcovaný na šestinky

Bylinková varianta
• Tvaroh
• Brynza
• Řecký jogurt
• Sůl
• Pepř
• Cibulka nasekaná najemno
• Bazalka
• Oregano
• Saturejka
• Koriandrové lístky
• Zelenina na ozdobu – paprika, polníček, okurka atd.

Varianta se sýrem a vejci
• Na jeden košíček jedno vejce
• Slanina
• Strouhaný cheddar
• Petrželka
• Sůl
• Pepř

Postup:
Uvaříme brambory. Oloupeme je. Ještě teplé je nastrouháme. Vložíme je do mísy společně s rozšlehanými vejci, kořením a lžící oleje. Směs důkladně promícháme, aby se spojila. Vymažeme a vysypenem (bezlepkovou moukou) formičky, nejlépe teflonové. Nejlepší jsou ale ty silikonové, z nichž bez všech těchto příprav košíček snadno vyjmeme. Bramborovou hmotu do nich dáme tak, aby kopírovala tvar formy a byl zde prostor pro nejrůznější druhy náplní. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 15 až 20 minut, dokud okraje nezhnědnou. Poté košíčky vyjmeme a necháme zchladnout. Libovolně plníme.

Na variantu s lososem je třeba nejprve smíchat mléčné výrobky – crème fraîche a tvaroh, které je možné doplnit ještě o zakysanou smetanu. Přimícháme sůl, pepř a kopr. Ze všeho vyšleháme ručním šlehačem ne příliš řídkou pomazánku. Plátek uzeného lososa umístíme na dno košíčku. Vyplníme pomazánkou a poklademe plátkem lososa naaranžovaným do kornoutku. Ozdobíme koprem a kouskem citronu.

Košíčky s bylinkovou náplní se dělají obdobně. Všechny složky mimo zeleniny na ozdobu smícháme a vyšleháme pomazánku. Tou naplníme cukrářskou manžetu a krémem elegantně nazdobíme košíček. Dokrášlíme zeleninou a snítkou koriandru nebo bazalky.

Výjimkou jsou košíčky s vejci. Bramborovou hmotu ve formách zapékáme pouze 10 až 15 minut, aby okraje zezlátly, ale poté plech rychle vyjmeme a do každého z košíčků vložíme slaninu, sýr a poté vklepneme vejce. Osolíme, opepříme. Opět vložíme do trouby na dalších přibližně 10 minut.

Pro tento recept doporučujeme vejce Farmářský výběr. Na náplň pak můžete použít Indiánská vejce.

Přejeme vám dobrou chuť!