Slané silvestrovské muffiny

muffinyUž jste letos přemýšleli, jaké pohoštění připravíte pro své hosty na silvestrovské a novoroční oslavy? Klasikou jsou nejrůznější krekry. Co ale tentokrát zkusit něco jiného, co zasytí a domov provoní takovým způsobem, že se budou sbíhat sliny i sousedům přes ulici? V OVUS jsme letos vsadili na slané muffiny.

Základní těsto:
• 150 g hladké mouky
• 150 g polohrubé mouky
• 150 ml mléka nebo podmáslí (nebo podle potřeby)
• 3 velká vejce
• 1 balená prášku do pečiva
• 180 g rozpuštěného másla/tuku na pečení/oleje
• Sůl
• Pepř

Postup:
Mouku prosejeme do mísy. Přidáme prášek do pečiva a promísíme s moukou. Vlijeme mléko, rozpuštěný tuk. Nezapomeneme na vejce. Osolíme a okořeníme. Ručním hnětačem nebo v robotu zaděláme hladké těsto, které ale úplně neteče. Poté přidáme do těsta další ingredience (viz Tři možnosti, jak si pochutnat), které zajistí jedinečný výsledek. Vyložíme si formu na pečení muffinů pečícím papírem. Můžeme použít i papírové košíčky. Naplníme do 2/3. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme, dokud nebudou muffinky na povrchu zlatavé. Jako kontrolu lze využít špejli, kterou v průběhu zapíchneme do středu muffinu. Je-li lepkavá, pak je potřeba ještě pečivo dopéct, případně dopékat za nižší teploty (přibližně 160 °C). Muffiny vyskládáme na tác a můžeme ozdobit například mašlí nebo snítkami čerstvé petrželky.

Tři možnosti, jak si pochutnat:
Niva, hrozinky a vlašské ořechy
• 150 g Nivy
• 100 g hrozinek
• 80 g vlašských ořechů

Šunka, čedar a pórek
• 120 g šunky nejvyšší jakosti
• 120 g sýru čedar
• 100 g povařeného pórku nakrájeného na kolečka

Olivy, sušená rajčata a parmezán
• 120 g oliv
• 80 g sušených rajčat
• 50 g strouhaného parmezánu
• Špetka bazalky
My v OVUS doporučujeme vejce Farmářský výběr, která doladí každý slaný dezert i snack.

Přejeme Vám dobrou chuť a pohodový závěr roku!