Zdravé pórkové chlebíčky s vajíčky

pomazanka leden_2019Možná nás někdo v lednu překvapí nečekanou návštěvou. Nebo my jeho. Kdo ví. Pro každou z těchto příležitostí se dá vymyslet ale lahodné a zdravé občerstvení. My v OVUS bychom vám rádi nabídli recept, na jehož základě si pochutnáte vy i vaše návštěva. Tato dobrota je nečekaně rychlá na přípravu a téměř nadpozemsky lahodná. Bez výčitek.


Ingredience:
• Pórek
• Jablko
• Zakysaná smetana nebo řecký jogurt
• Sůl
• Citronová šťáva
• Vajíčka uvařená natvrdo
• Chléb či jiné pečivo dle chuti (možné i s topinkami na sucho)

Postup:
Ovoce a zeleninu omyjeme a osušíme. Pórek nasekáme najemno, zakápneme citronem, posolíme a promísíme. Jablko oloupeme a nastrouháme. K surovinám do mísy přidáme několik lžic zakysané smetany či jogurtu. Dochutíme podle potřeby solí. Promícháme tak, aby se nám vše spojilo do pomazánkové konzistence.
Připravíme si pečivo, z něhož můžeme udělat také topinku, s ní totiž pomazánka chutná bezvadně. Namažeme. Uvařená vejce oloupeme, omyjeme, osušíme. Rozkrojíme na čtvrtky a poklademe jimi chlebíčky. Na ozdobu přidáme plátek jablka a plátek pórku.

Tento pokrm můžeme servírovat také jako svačinku či lehkou večeři. Hodí se k ní dobrý černý čaj.

Pokud si nevíte rady s výběrem vajec pro tento recept, zkuste Farmářský výběr nebo Indiánská vejce.

Přejeme vám dobrou chuť a v novém roce mnoho radostných setkání!