Kynuté bochánky s mákem

 MG_9995-1aMáte rádi k vajíčkům nějaký speciální druh pečiva? My v OVUS jsme si všimli, že najít takový druh dalamánku, bagetky nebo chleba, který by perfektně souzněl jak s volskými oky, tak vaječnou pomazánkou nebo vajíčky na hniličku, je velmi těžké. A tak jsme se dali do vlastního pátrání a vývoje. V tomto receptu bychom se s vámi chtěli podělit o náš objev, kterému sluší vejce na nepřeberné množství způsobů: kynuté bochánky s mákem.


Ingredience:
• 4 hrníčky hladké mouky (objem 200 ml)
• 3 vajíčka
• 1 kostka droždí
• 1,5 hrnku mléka
• Lžička cukru
• Lžička soli
• Půl hrnku modrého máku (použít lze i bílý)
• Půl hrnku rostlinného oleje nebo rozehřátého sádla

Postup:
Mouku si prosejeme přes jemné sítko. Přidáme sůl a mák. V míse promícháme na sucho. Na teplotu 36-38 °C ohřejeme mléko. Přidáme lžičku cukru a nadrobíme kostku droždí. Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek vzcházet. To trvá asi 10-15 minut. Přidáme dvě vejce, třetí rozklepneme do hrníčku a rozšleháme. Potřeme jím totiž potom povrch bochánků, aby při pečení hezky zezlátnul a lépe se na něm držel makový posyp. Přidáme tuk, pokud používáme sádlo, nesmí být horké, jinak vejce srazí! Přimísíme vzešlý kvásek. Důkladně vařečkou promícháme. Pokud je těsto řídké a příliš teče, přidáme mouku. Správná konzistence je mírně lepivá. Poté hmotu přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout 2-3 hodiny na teplém místě chráněném před průvanem.

Jakmile těsto vykyne, připravíme vál, posypeme moukou a na něm začneme vytvářet bochánky kulovitého tvaru. Ty přemístíme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný sádlem. Potřeme je vejcem. Posypeme špetkou soli a trochou máku. Vložíme do trouby vyhřáté předem na 180 °C a pečeme asi 25 minut, dokud povrch nezezlátne.

Servírujeme s vajíčkovými dobrotami podle momentální nálady. Slušet bochánkům budou jednoduše upravená Indiánská vejce i jarní vajíčková pomazánka s bylinkami z vajec Farmářský výběr.

Přejeme vám dobrou chuť!