Jarní bramborový koláč s vaječnou náplní a bylinkami

quiche-2067686 1920Každé jaro nás inspirují sezónní suroviny k tomu, abychom vymysleli odlehčené varianty tradičních pokrmů, které máme rádi. Dnes padla řada na brambory, první bylinky jako česnáček, pažitka, mladá petrželka a vajíčka. Hodně z nás se snaží s jarem dostat do formy, a tak se tentokrát vyvarujeme zbytečných kalorií z bílé či celozrnné mouky. Těsto lze totiž obejít i bramborami, z nichž se vytvoří vláčný a chutný korpus.

Ingredience:
• Brambory povařené al dente nakrájené na plátky
• 6-8 ks vajec Farmářský výběr
• 3 lžíce strouhaného parmezánu či jiného tvrdého sýra
• 100 ml smetany s obsahem tuku 12-18 %
• 3 lžíce jogurtu řeckého typu
• Špenát či mangold
• Česnáček, pažitka, petrželka, popenec nebo medvědí česnek (do náplně i na posyp)
• Máslo
• Muškátový oříšek
• Sůl
• Pepř

Postup:
Bramborami nakrájenými na tenké plátky vyložíme předem máslem vytřenou formu na koláč. Důkladně jimi ve dvou vrstvách obložíme dno i okraje formy. Poté si připravíme směs na náplň, která zároveň propojí brambory. Vejce rozšleháme ve větší míse metlou. Přilijeme smetanu a vmícháme i jogurt. Okořeníme pepřem, solí a muškátovým oříškem. Pamatujme, že s kořením nemusíme šetřit, protože směsí zalijeme další suroviny, které musí také ochutit. Do formy naklademe špenát nebo jinou zeleninu dle chuti, přidáme některou z jarních bylinek. Volíme vždy jednu, aby se mezi sebou výrazné chutě netloukly. Zalijeme připravenou směsí. Posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 30 minut, dokud vrch koláče nezezlátne.

Doporučujeme pro tento recept sáhnout po vejcích Farmářský výběr. Díky tomu, že pocházejí od tradičních polotěžkých plemen nosnic chovaných v hluboké podestýlce, mají lahodnou plnou chuť. Těmto vajíčkům sluší jim jakákoli tepelná úprava.

Přejeme vám dobrou chuť a jaro plné lehkosti!