Lomnické věnečky

vanoce-2017-venecky-2-okToto cukroví patří ke klasice staročeské pokladnice. Byť více se dělávalo na Moravě. Těší nás, že zde nenajdete jiné, než opravdové suroviny. Je to předpis bez náhražek, plný toho nejlepšího – másla, mandlí, vajíček. Poodkryjeme v něm také malé tajemství kuchyně První republiky – do těsta totiž budeme přidávat sůl, která zvláště u kynutých výrobků dokáže naprosto geniálně vyladit chuť. A to tím nejlahodnějším způsobem. Pokud nemáte rádi tu klasickou, zkuste místo ní přidat růžovou himalájskou, jistě neuděláte chybu.

Číst více

Podzimní salát s vajíčky

recept-ovus-rijenŽe k podzimu saláty nepatří? V OVUS si myslíme pravý opak! Právě vrcholí sezóna sklizně mrkve, póru, podzimních ředkviček, kadeřávku, červeného mangoldu. Pokladů příroda vydává hojnost a hodí se pro přípravu čerstvých pokrmů stejně dobře jako vařených jídel. Proto jsme pro vás připravili recept na jednu z našich oblíbených salátových variací.

Číst více

Podzimní koláč s vůní lesa

mushrooms-1603666 1280Podzim je období zaslíbené houbařům. Český národ vyráží do lesů, na palouky, aby se podíval, zda už hlavičky vystrkují jeho oblíbené dary přírody – hříbky, klouzky, suchohříbky, bedly… A protože houby a vejce k sobě báječně ladí, připravili jsme si recept, který máme v OVUS moc rádi. Budete potřebovat pouze vláhu, přiměřené podzimní teplo, štěstí, někdo říká, že také tajemný dorůstající měsíc. Pro náš předpis je nejlépe nasbírat houby hřibovité, ale pokud nejsou k dispozici a v lese se vám nedaří, zavítejte do nějakého z obchodů a zkuste třeba hlívu ústřičnou nebo žampiony. Hříbky mají méně vody, a tak se jejich objem nezmění tolik jako u žampionů nebo hlívy, těch budete potřebovat o nějaký ten gram více. My jsme fajnšmekři a když se nám podaří najít nějaké lišky, své místo si v kuchyni vždy najdou. Pokrm božsky ovoní. Vejce vyberte ta s lahodným žloutkem, protože dodá našemu pokrmu vláčnost. Zkuste třeba ta „indiánská“, jež rozpoznáte podle bledě modré, světle zelené nebo okrové skořápky.

Číst více

Lahodný slaný koláč s chřestem

OH3C500 webPřelom dubna a května je obdobím, kdy se v rámci České republiky vyprodukuje nejvíce chřestu. Ten náš je velice kvalitní a ve srovnání s celoevropskou konkurencí si vede velice dobře. Dokonce jej zalistovali do své nabídky i některé větší řetězce. Má pozitivní vliv na zdraví. Díky kyselině křemičité rozpouští usazeniny v ledvinách, je bohatý na aromatické látky, díky kterým získává svou typickou vůni.

Tato zelená rostlina s obrovskou silou si perfektně v kuchyni rozumí s vejci. Často jej s vajíčky vídáme jako součást salátů, předkrmů, polévek. My se dnes zaměříme ale na slaný koláč.

Číst více

Česnáčkový krém se ztraceným vejcem

OEMQ0R0 webDo hledáčku všech, které gastronomie baví, se dostávají opět sezónní potraviny, zelenina i ovoce. Mezi první jarní posily zeleného spektra, divoké bylinky, které se v kuchyni dají skvěle zužitkovat na mnoho způsobů, patří medvědí česnek, popenec, kopřiva, ptačinec, ale především česnáček. O tom bude dnes řeč. Je to divoce rostoucí bylina, která na jaře obráží trsy zelených dlanitých lístků s výrazným žilkováním. Mají sytě zelenou barvu, a když je utrhnete, voní mírně po česneku. Jejich chuť je v závislosti na stanovišti a míře vlhkosti proměnlivá – nasládlá, štiplavá či nahořsklá. To ale nevadí. Podle čínské medicíny (a zdravého selského rozumu „co teď roste, to se dá sníst“) se hořce, pikantně či nasládle chutnající bylinky v tomto období náramně hodí, detoxikují organismus, ozdravují trávicí trakt, zejména pak játra a žlučník. Tyto bylinky se dají snadno sbírat v přírodě, na okrajích lesa, loukách, ale dobře se jim daří také na zahrádce či v květináči.

Číst více