Česnáčkový krém se ztraceným vejcem

OEMQ0R0 webDo hledáčku všech, které gastronomie baví, se dostávají opět sezónní potraviny, zelenina i ovoce. Mezi první jarní posily zeleného spektra, divoké bylinky, které se v kuchyni dají skvěle zužitkovat na mnoho způsobů, patří medvědí česnek, popenec, kopřiva, ptačinec, ale především česnáček. O tom bude dnes řeč. Je to divoce rostoucí bylina, která na jaře obráží trsy zelených dlanitých lístků s výrazným žilkováním. Mají sytě zelenou barvu, a když je utrhnete, voní mírně po česneku. Jejich chuť je v závislosti na stanovišti a míře vlhkosti proměnlivá – nasládlá, štiplavá či nahořsklá. To ale nevadí. Podle čínské medicíny (a zdravého selského rozumu „co teď roste, to se dá sníst“) se hořce, pikantně či nasládle chutnající bylinky v tomto období náramně hodí, detoxikují organismus, ozdravují trávicí trakt, zejména pak játra a žlučník. Tyto bylinky se dají snadno sbírat v přírodě, na okrajích lesa, loukách, ale dobře se jim daří také na zahrádce či v květináči.

Číst více

Čokoládová pěna bez ostychu

OEMQ1V0 mousse_au_chocolateUž indiáni Střední a Jižní Ameriky znali blahodárné působení kakaových bobů. Vytvářeli z nich povzbudivý nápoj s chilli, skořicí, hřebíčkem a kukuřičnou moukou. Měl podporovat plodnost, vzpružit tělo i mysl, provázat krále s bohy. Montezuma si dopřával dokonce desítky pohárů nápoje denně.

Číst více

Romantický crème brulée

OEMPZE0 creme_bruleeBlíží se valentýnské šílenství. Ale lze ho oslavit také jinak, bez kýčovitých symbolů zamilovanosti nebo honosných darů. Zkuste své nejdražší polovici věnovat něco jiného. Pozornost a s ní také kousek něčeho lahodného, možná až svádivého. Vlastnoručně připravený dezert může pro tyto účely posloužit víc než dobře.

Číst více

Vyprošťovací drožďová polévka

OE7LVP0 drozdva_polevkaO svátcích jsme si zdánlivě trochu odpočinuli, ale to samé nelze říci o našem trávení. Milujeme klasiku. Od řízků a bramborového salátu, cukroví i vánočky až po jednohubky, chlebíčky a nejrůznější slané pěny. Zelenina a ovoce ve všech těchto pokrmech obvykle hraje druhé housle a slouží víc než harmonickému trávení potěše oka. A také koketuje s chuťovými pohárky, kde dotváří lahodné kontrasty. Nakonec si tak říkáme: „Ještě jeden kousek, po svátcích se zase budu stravovat trošku rozumněji.“ A aby na nás vina z nedodržení těchto předsevzetí nemohla dosáhnout, zkusme recept na vyprošťovací drožďovou polévku. A vyprostěme organizmus ze stavu svátečního hřešení. Tento pokrm je vynikající, zasytí, zahřeje. V zimě polévky doporučujeme jako ideální večeře, které doplní velkou část potřebných živin. A při redukční dietě fungují stejně dobře jako při snaze zahájit lehčí stravovací režim, který má za úkol odstranit povánoční škody, kterých jsme se na sobě dopustili. Možná tak pro nás udělá víc, než jsme si zprvu mysleli...

Číst více

Lívance k snídani, zdraví jak na dlani

O7MF0K0 Kefir_livanecNepodaří se to sice každý den, ale jednou za týden bychom pro sebe mohli vytvořit něco speciálního. S láskou se pohostit už ráno. Snídaně je dobrý začátek dne. Jakákoli. My bychom vám ale rádi dali recept na naprosto vynikající start. Například víkendu. Hodí se pro chladné dny stejně dobře jako pro ty teplotně mírnější a prosluněnější. Díky přítomnosti vajec, kefíru, špaldové mouky i drcených vloček dáme svému tělu něco, s čím může počítat na celé dopoledne. O mnoho snáze se vyráží na dlouhé procházky, výšlapy po horských stezkách nebo lyžovačku.

Číst více