Vyprošťovací drožďová polévka

OE7LVP0 drozdva_polevkaO svátcích jsme si zdánlivě trochu odpočinuli, ale to samé nelze říci o našem trávení. Milujeme klasiku. Od řízků a bramborového salátu, cukroví i vánočky až po jednohubky, chlebíčky a nejrůznější slané pěny. Zelenina a ovoce ve všech těchto pokrmech obvykle hraje druhé housle a slouží víc než harmonickému trávení potěše oka. A také koketuje s chuťovými pohárky, kde dotváří lahodné kontrasty. Nakonec si tak říkáme: „Ještě jeden kousek, po svátcích se zase budu stravovat trošku rozumněji.“ A aby na nás vina z nedodržení těchto předsevzetí nemohla dosáhnout, zkusme recept na vyprošťovací drožďovou polévku. A vyprostěme organizmus ze stavu svátečního hřešení. Tento pokrm je vynikající, zasytí, zahřeje. V zimě polévky doporučujeme jako ideální večeře, které doplní velkou část potřebných živin. A při redukční dietě fungují stejně dobře jako při snaze zahájit lehčí stravovací režim, který má za úkol odstranit povánoční škody, kterých jsme se na sobě dopustili. Možná tak pro nás udělá víc, než jsme si zprvu mysleli...

Číst více

Lívance k snídani, zdraví jak na dlani

O7MF0K0 Kefir_livanecNepodaří se to sice každý den, ale jednou za týden bychom pro sebe mohli vytvořit něco speciálního. S láskou se pohostit už ráno. Snídaně je dobrý začátek dne. Jakákoli. My bychom vám ale rádi dali recept na naprosto vynikající start. Například víkendu. Hodí se pro chladné dny stejně dobře jako pro ty teplotně mírnější a prosluněnější. Díky přítomnosti vajec, kefíru, špaldové mouky i drcených vloček dáme svému tělu něco, s čím může počítat na celé dopoledne. O mnoho snáze se vyráží na dlouhé procházky, výšlapy po horských stezkách nebo lyžovačku.

Číst více

Kokosové pusinky políbené čokoládou

Kokosky 2016_12Máte rádi lehké cukroví? Ale neradi byste se ochudili o alespoň malou kapku dobré čokolády? Ano? Skvěle! Právě jsme pro vás přichystali recept, který by se vám mohl líbit a chutnat by měl doslova návykově. Do adventního času jsme skočili rovnýma nohama a zanedlouho se pustíme do tradičního vánočního pečiva. Většinou slýcháme, že je báječné, ale chtělo by to repertoár domácích sladkostí o svátcích také něčím odlehčit. Nadýchané kokosové pusinky nebo také kokosky mají lehkou, mírně exotickou chuť, která vás jemně pošimrá na patře.

 

Číst více

Ořechový dort, který si získal srdce

orechovy dortK receptům prababičky mám velký respekt. Byla na Přerovsku vyhlášenou kuchařkou a ještě věhlasnější cukrářkou. Když se přestěhovala s dědečkem do pohraničí, začala si své lahodné kreace zapisovat a vznikla tak obsáhlá knížka, plná ručně psaných předpisů. Zejména sladkých. Všechny sousedky z vesnice i dámy z okolí toužily, aby se s nimi Ludmila o své tajemství podělila. Tu a tam jim poradila nějaký fígl, ale to hlavní tajemství prý je jiné. Žena musí, to co vaří milovat a hlavně to dělat s láskou a zápalem. Užívat si, že může stvořit možná něco ne úplně trvalého, ale o to intenzivnějšího.


Číst více

Špaldové palačinky s pečenými (opilými) hruštičkami

moravia IMG_1981Teplá snídaně o víkendu je luxus, který si čas od času rádi dopřejeme. Stejně dobře ale mohou palačinky přivábit strávníky k večerní tabuli, když času není příliš a potřebujete uspokojit touhu po teplém jídle. Zvládnete je hravě, a způsobů, jak je naplnit, najdete tisíce. Víte ale, proč mám palačinky ráda především? Ověřila jsem si, že působí na lidskou psyché podobně jako čokoláda. Rozhodně jimi ukonejšíte nejednu hladovou a třeba rozladěnou duši.
My si společně dnes vytvoříme takovou palačinkovou variantu, která je zdravější a možná trošku náročnější, než jste zvyklí. Ale určitě to bude chutná a vítaná podzimní inovace. Tentokrát neuvádím poměry ingrediencí, a to proto, že palačinky jsou malá alchymie, kterou si musíte zkrátka osvojit svým osobitým přístupem. Ale není to nic těžkého.

Číst více