Ořechový dort, který si získal srdce

orechovy dortK receptům prababičky mám velký respekt. Byla na Přerovsku vyhlášenou kuchařkou a ještě věhlasnější cukrářkou. Když se přestěhovala s dědečkem do pohraničí, začala si své lahodné kreace zapisovat a vznikla tak obsáhlá knížka, plná ručně psaných předpisů. Zejména sladkých. Všechny sousedky z vesnice i dámy z okolí toužily, aby se s nimi Ludmila o své tajemství podělila. Tu a tam jim poradila nějaký fígl, ale to hlavní tajemství prý je jiné. Žena musí, to co vaří milovat a hlavně to dělat s láskou a zápalem. Užívat si, že může stvořit možná něco ne úplně trvalého, ale o to intenzivnějšího.


Číst více

Špaldové palačinky s pečenými (opilými) hruštičkami

moravia IMG_1981Teplá snídaně o víkendu je luxus, který si čas od času rádi dopřejeme. Stejně dobře ale mohou palačinky přivábit strávníky k večerní tabuli, když času není příliš a potřebujete uspokojit touhu po teplém jídle. Zvládnete je hravě, a způsobů, jak je naplnit, najdete tisíce. Víte ale, proč mám palačinky ráda především? Ověřila jsem si, že působí na lidskou psyché podobně jako čokoláda. Rozhodně jimi ukonejšíte nejednu hladovou a třeba rozladěnou duši.
My si společně dnes vytvoříme takovou palačinkovou variantu, která je zdravější a možná trošku náročnější, než jste zvyklí. Ale určitě to bude chutná a vítaná podzimní inovace. Tentokrát neuvádím poměry ingrediencí, a to proto, že palačinky jsou malá alchymie, kterou si musíte zkrátka osvojit svým osobitým přístupem. Ale není to nic těžkého.

Číst více

Jahelník jedna báseň

moravia IMG_2131Co že je to jahelník? Jedná se o sladký i slaný pokrm ideální na zimní období. Přidávají se do něj hodnotné ingredience, které zajistí příjem vlákniny, bílkovin i komplexních sacharidů, vitamínů a minerálů. Příjemně zasytí a splňuje nároky na sezónní jídlo pro chladnější měsíce roku. My si dnes ukážeme jeho sladkou tradiční staročeskou variantu, jen klasický řepný cukr vyměníme za třtinový. A někdy příště se podíváme na to, jak můžete připravit jahelník například z hub. Sladká varianta vypadá krásně ve formě na koláč. Slaná lahodí oku v pekáčku.

Číst více