Kokosové pusinky políbené čokoládou

Kokosky 2016_12Máte rádi lehké cukroví? Ale neradi byste se ochudili o alespoň malou kapku dobré čokolády? Ano? Skvěle! Právě jsme pro vás přichystali recept, který by se vám mohl líbit a chutnat by měl doslova návykově. Do adventního času jsme skočili rovnýma nohama a zanedlouho se pustíme do tradičního vánočního pečiva. Většinou slýcháme, že je báječné, ale chtělo by to repertoár domácích sladkostí o svátcích také něčím odlehčit. Nadýchané kokosové pusinky nebo také kokosky mají lehkou, mírně exotickou chuť, která vás jemně pošimrá na patře.

 

Číst více

Ořechový dort, který si získal srdce

orechovy dortK receptům prababičky mám velký respekt. Byla na Přerovsku vyhlášenou kuchařkou a ještě věhlasnější cukrářkou. Když se přestěhovala s dědečkem do pohraničí, začala si své lahodné kreace zapisovat a vznikla tak obsáhlá knížka, plná ručně psaných předpisů. Zejména sladkých. Všechny sousedky z vesnice i dámy z okolí toužily, aby se s nimi Ludmila o své tajemství podělila. Tu a tam jim poradila nějaký fígl, ale to hlavní tajemství prý je jiné. Žena musí, to co vaří milovat a hlavně to dělat s láskou a zápalem. Užívat si, že může stvořit možná něco ne úplně trvalého, ale o to intenzivnějšího.


Číst více

Špaldové palačinky s pečenými (opilými) hruštičkami

moravia IMG_1981Teplá snídaně o víkendu je luxus, který si čas od času rádi dopřejeme. Stejně dobře ale mohou palačinky přivábit strávníky k večerní tabuli, když času není příliš a potřebujete uspokojit touhu po teplém jídle. Zvládnete je hravě, a způsobů, jak je naplnit, najdete tisíce. Víte ale, proč mám palačinky ráda především? Ověřila jsem si, že působí na lidskou psyché podobně jako čokoláda. Rozhodně jimi ukonejšíte nejednu hladovou a třeba rozladěnou duši.
My si společně dnes vytvoříme takovou palačinkovou variantu, která je zdravější a možná trošku náročnější, než jste zvyklí. Ale určitě to bude chutná a vítaná podzimní inovace. Tentokrát neuvádím poměry ingrediencí, a to proto, že palačinky jsou malá alchymie, kterou si musíte zkrátka osvojit svým osobitým přístupem. Ale není to nic těžkého.

Číst více

Jahelník jedna báseň

moravia IMG_2131Co že je to jahelník? Jedná se o sladký i slaný pokrm ideální na zimní období. Přidávají se do něj hodnotné ingredience, které zajistí příjem vlákniny, bílkovin i komplexních sacharidů, vitamínů a minerálů. Příjemně zasytí a splňuje nároky na sezónní jídlo pro chladnější měsíce roku. My si dnes ukážeme jeho sladkou tradiční staročeskou variantu, jen klasický řepný cukr vyměníme za třtinový. A někdy příště se podíváme na to, jak můžete připravit jahelník například z hub. Sladká varianta vypadá krásně ve formě na koláč. Slaná lahodí oku v pekáčku.

Číst více