Indiánská vejce jako pochoutka nejen pro gurmány

IMG 0026Indiánská vejce jsou raritou na našem trhu. Získávají si náklonnost českého spotřebitele. Kdo je jednou ochutnal, zůstává jim věrný. Proč jsme tento produkt před několika lety zařadili ve firmě OVUS-podnik živočišné výroby, spol. s r.o. do svého portfolia, přiblížil Ing. Tomáš Milich, jednatel společnosti.


Kde mají Indiánská vejce své kořeny?

Prstem bychom po mapě museli cestovat až do jižní Ameriky. Plemena slepic Maran a Araucana, která tato vajíčka snášejí, mají přímé předky v kurech chovaných jihoamerickými indiány v oblasti dnešní Chile a Peru. Představte si prostředí tvořené horským klimatem, prostředí, které formují Andy. Je to předpoklad unikátních vlastností. Má to však i stinnou stránku, protože chov těchto plemen je náročnější a interval mezi snáškou jednotlivých vajíček je delší než v případě běžných slepic, které známe z evropského prostředí.

Čím jsou Indiánská vejce unikátní?

Na první pohled rozhodně zaujmou svou barvou skořápky, která je od přírody tyrkysová, zelená nebo čokoládově hnědá. Nezřídka se stává, že se na nás zákazníci obrací s otázkou, jak jsme takového odstínu docílili, lidé totiž mají dojem, že to musí být vejce barvená. Ale je to jinak. Naše práce to není. Všechno zařídila příroda. Takové zbarvení má totiž svůj důvod, bylo v původním prostředí typickým příkladem adaptace zvířete na mimořádné podmínky života. Rád bych připomenul, že jedinečná je i chuť těchto vajec a komplex mikro i makro živin v nich obsažený.

Kde ve světě si získala srdce strávníků?

Podávají je věhlasné restaurace v USA, Kanadě, Británii. Je to specialita, která zaujímá na jídelních lístcích těchto podniků zvláštní místo. Vyhledávají je gurmáni a labužníci po celém světě. Dokonce jsou podávána na britském královském dvoře. Řekl bych, že tento výčet o jejich výjimečné chuti něco vypovídá. Jsou výraznější, než běžná vajíčka. Vyznačují se krémovou plnou konzistencí, která se na jazyku přímo rozplývá. Tento koncert chutí je doplněn o slaný dozvuk, kterým se vymykají.

Mají nějaké zajímavé účinky na lidské zdraví?

Vajíčka jsou v první řadě potravinou, která člověku nejlépe prospívá, pokud se stravuje s ohledem na svůj zdravotní stav. Jako součást pestrého a vyváženého jídelníčku mohou ukázat svůj velký potenciál. A právem je dnes můžeme titulovat jako superpotravinu. Jsou bohatá na bílkoviny, respektive aminokyseliny, které si lidský organizmus nedokáže vytvořit sám. Jedno však máme klinicky prokázané. Mají oproti běžným vajíčkům nižší obsah cholesterolu. To je skvělá zpráva pro všechny, kteří právě kvůli hladinám této látky v krvi museli konzumaci vajec velmi omezovat. Jejich žloutek je bohatý na vitamíny A a E, obsahuje také řadu antioxidantů. Mimo to v nich najdeme tzv. fosfolipidy, které jsou důležitou složkou buněčných membrán živočišných buněk – tedy i těch lidských. U člověka mají velký význam pro nervovou soustavu, pro její optimální ochranu a výživu.

Jak vypadají vaše chovy plemen Araucana a Maran?

Naše slepičky jsou chovány na hluboké podestýlce. Mimo to mají dostatek místa, aby se mohly proběhnout, a dokonce si mohou vyjít i ven na čerstvý vzduch a mají tedy přístup k dennímu světlu. Dbáme pečlivě o jejich zdraví a chovy detailně monitorujeme 24 hodin denně. Záleží nám na kvalitě a bezpečnosti jak potravin, tak prostředí, v němž naše nosnice máme. Jedno bez druhého být nemůže, pokud si na trh přejeme dodávat ty nejlepší produkty v tomto segmentu.

Mohl byste nám popsat typického zákazníka, který Indiánská vejce vyhledává?

Potrpí si na ně ti lidé, kteří mají rádi lahůdky. Byli byste překvapeni, že mezi ně nespadají jen gastro fajnšmekři, ale například také maminky, které je rády servírují dětem, nejupřímnějším ambasadorům kvality. A někteří pánové o nich dokonce tvrdí, že mají afrodiziakální účinky… A rádi je do svých nákupních košíků vkládají také milovníci zdravého životního stylu, sportovci nebo někteří bloggeři. O tom, že našemu národu chutnají, svědčí rovněž ocenění, které posbírala v soutěžích Česká chuťovka a Dětská chuťovka.

Máte vy sám nějaký trik, jak je zařadit do jídelníčku?

Tato vejce jsou natolik lahodná sama o sobě, že si je nedokáži odepřít k snídani uvařená naměkko nebo na hniličku. A podle našeho PR týmu se perfektně hodí také do polévek a salátů jako ztracená vejce, na podivné leč trendy avokádové toasty atd. Obecně lze říct, že čím méně náročná úprava, tím více si užijete jejich chuti.

Kde všude lze Indiánská vejce zakoupit?

Pokud vás baví nakupovat po internetu, určitě zkuste Košík.cz, jestli ale máte raději klasické obchody, pak pro vás mám také dobrou zprávu. Indiánská vejce dodáváme do řetězců Tesco, Ahold a nově také do Globusu. Kromě standartního balení se sedmi kusy průměrně za 33 Kč připravujeme nové, menší, kde najdete 4 vejce, převážně tyrkysového nebo zeleného zabarvení skořápky.