Peču jen to cukroví, které mám rád

IMG 0589i2Robina Červenku, vedoucího provozu z OVUS, jste poznali prostřednictvím našeho newsletteru během jara. Tehdy nám prozradil, že si doma nemůže nechat ujít pečení velikonočního beránka. Zajímalo nás, zda stejně nadšeně vytváří i vánoční laskominy. Prozradil nám tedy:


Peču rád i na Vánoce, ale držím se jednoho pravidla: jen ty druhy, které mám rád. To jsou v mém případě vanilkové rohlíčky a linecké, které u nás doma prostě nesmí chybět. Fascinuje mě, jak mohu přeměnit jednotlivé suroviny v něco lahodného. A opravdu se odreaguji, když hnětu na vále těsto. Když vidím, jak se jednotlivé složky mění ve vláčnou voňavou hmotu.

Kdy začínáte péct první kousky?

Většinou se chystám už první týden v prosinci. Letos se ale celý proces opozdil, protože jsem si přivodil úraz. V jeden den udělám christmas-3005464 1920těsto, nechám je alespoň 24 hodin odležet v chladu a další den už peču. Neopomíjím ani to mít těsto správně vláčné a včas ho z lednice vyndávám. Jde pak snáze rozválet i vykrajovat.

Bez kterých druhů se nedokážete na Vánoce obejít?

Kromě vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví mám rád ještě mandlové hříbečky, které dělá moje maminka. Ale na můj vkus je to příliš pracné, sám si na ně netroufám. Ostatně moje maminka je pekařka, takže si s ledasčím hravě poradí.

Mohl byste se podělit o nějaký trik, který při pečení využíváte?

Můj bráška býval alergický na ořechy, tak jsme vanilkové rohlíčky dělali s mletými ovesnými vločkami. A věřte, že na chuti byste to nepoznali. U lineckého se zase nesmí vynechat nastrouhaná citronová kůra. Nejlepší je čerstvá, ale dá se použít i sušená. Dodá těstu lepší aroma i chuť.

cookies-3798903 1920Která vajíčka se podle vás nejvíc hodí na cukroví?

Mám rád vajíčka Moravia. Přestože nedělám žádné cukrovinky, na které by byly třeba jen bílky, máloco se jim při pečení vyrovná. Navíc jsou trošku větší než klasická vejce velikosti M.

Jak u vás doma vypadá štědrovečerní menu?

Doma se moc neuchytily ryby, a tak místo řízku z kapra připravujeme raději ten z čerstvého vepřového plecka, případně z kuřecích prsou. Ale kuřecí maso je spíš nouzovka, na vepřovém si pochutnám víc. Se ženou se ale lišíme v tom, jaký bramborový salát nám chutná. Já si z domova přinesl recept na ten bez vajec. To je možná trochu kacířství, když pracuji ve firmě, která zásobuje český trh vajíčky. Vynahrazuje to má drahá polovička. Ta miluje českou klasiku zásadně s vajíčky.